Dom, Kuchnia, Zdrowie

Szybkie, smaczne i sycące – frytki z dyni

Spread the love

Dziś pomysł na przekąskę 3xS – czyli szybką, smaczną i sycącą.

Na kuchenny blat trafiła dynia. Tym razem miały z niej powstać frytki. Wyszły frytko-chipsy 😉 Polecam odmianę Hokkaido, bo można ją chrupać wraz ze skórką.

A przypieczona skórka daje nieziemski smak frytkom.

Wykonanie jest niezwykle proste i szybkie – przygotowanie samej dyni nie powinno Wam zająć dłużej jak czas potrzebny do nagrzania piekarnika d0 180 stopni.

Dynię starannie myjemy i kroimy na ćwiartki.

Wydrążamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy na paseczki o szerokości 0,5 – 1 cm – ja dzieliłam go wzdłuż. Moje frytki kształtem nijak przypominały tradycyjne frytki, dlatego nazwałam je frytko-chipsami 😉

Mieszamy plasterki z solą, pieprzem, ulubionymi ziołami ( u mnie tymianek) I odrobiną oliwy z oliwek. Najwygodniej zrobicie to w dużej misce. Opcjonalnie możecie dodać paprykę – słodką lub ostrą. Ja dodałam rozgniecione i posiekane lecz suszone, ostre papryczki.

Frytki wykładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia i zamykamy na około pół godziny w piekarniku.

Idealne na jesienno – zimowe wieczory, a w połączeniu z sadzonym jajkiem z powodzeniem mogą stać się obiadem.