Dom i ogród, Kuchnia, Rodzina, Zdrowie

Pożywne jogurtowe bułeczki

Spread the love

Domowa piekarnia pracuje na pełnych obrotach. Ostatnio z piekarnika wyszły smaczne bułki na jogurcie z dodatkiem mąki razowej. Nie są napompowane jak te sklepowe i nawet na trzeci dzień po upieczeniu zachowują świeżość, smakując wyśmienicie i na śniadanie, i na obiad.

Bułki pieczemy na zaczynie. Potrzebujemy do tego:

  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka,
  • 1 łyżeczkę cukru,
  • 1 łyżkę mąki pszennej.

Drożdże rozkruszamy w kubku, zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy aż rozpuszczą całkowicie. Wtedy dodajemy cukier oraz mąkę i ponownie mieszamy do momentu aż pozbędziemy się grudek. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny.

Składniki na ciasto (wyjdzie nam z tych proporcji 10 bułek):

  • 400g mąki pszennej typ 480 lub 550,
  • 100g pełnoziarnistej mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 100 g rozpuszczonego masła,
  • 200g jogurtu.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy. Łączymy z masłem i jogurtem, na końcu wlewając gotowy zaczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto – zajmie nam to mniej więcej 10 minut ręcznie, a mikserem – od 5 do 7 minut.

Formujemy z ciasta kulę, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość – zajmie to od 1 do 1,5 godziny.

Gdy ciasto dostatecznie wyrosło, nastawiamy piekarnik na pieczenie tradycyjne (tj. grzałka góra – dół) z temperaturą 200 stopni. Ciasto dzielimy na 10 kawałków, po czym z każdego formujemy kulkę i wykładamy na wyłożonej papierem blasze. Pieczemy 15-20 minut.

Bułeczki fantastycznie pasują do śniadania, a ja dodatkowo wykorzystałam je do obiadu. Posłużyły za bazę do pysznego fishburgera.

  • bułeczki wyglądają apetycznie, a przepis nie wydaje się zbytnio skomplikowany, może kiedyś wypróbuję! 🙂