Dom i ogród, Kuchnia, Rodzina, Zdrowie

ObiadPalceLizać: Ratatuja z rybnymi kotletami

Spread the love

Wiosna już za pasem, a w naszej rodzinie obudziła się nieodparta chęć na warzywa we wszelakiej postaci.

A że akurat prosto od naszych rybaków znad Bałtyku trafiła do nas paczka świeżo złowionego dorsza postanowiłam, że pobratamy się trochę z Francją.

Na kotlety rybne potrzebujemy:

  • 1 kg filetów z dorsza (z tej porcji wyjdzie 10  kotletów),
  • sól, pieprz,
  • 1 suchą, białą bułkę,
  • 1 szalotkę pokrojoną w kosteczkę,
  • 3 posiekane ząbki czosnku,
  • odrobina mleka do namoczenia bułki,
  • jajko na panierkę,
  • bułkę tartą,
  • odrobinę tymianku i ostrej papryczki,
  • masło klarowane do smażenia.

Na rozgrzanym maśle szklimy szalotkę i czosnek. Bułkę namaczamy w niewielkiej ilości mleka i dobrze odsączamy. Dorsza wraz z bułką mielimy na maszynce o najgrubszych oczkach. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem oraz papryką, dorzucamy zeszkloną cebulkę i czosnek, a następnie dobrze mieszamy całość. W miseczce roztrzepujemy jedno jajko, dodajemy sól i pieprz, na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Z mięsa formujemy kotlety, maczamy w jajku, a następnie w bułce. Na patelni roztapiamy masło klarowane i na dobrze rozgrzany tłuszcz wrzucamy partiami kotlety, smażymy je, uważając by się nie zrumieniły (kotlety dojdą jeszcze w piekarniku).

W międzyczasie przygotowujemy ratatuję z:

  • 2 bakłażanów,
  • 2 cukinii,
  • 3 papryk – zielonej, żółtej, czerwonej,
  • 1 szalotki, pokrojonej w ósemki,
  • 2 posiekanych ząbków czosnku,
  • 300 g przecieru pomidorowego (u nas to przecier z całymi koktajlówkami),

Dodatkowo: sól, pieprz, tymianek.

Ustawiamy piekarnik na 200 stopni, program pieczenie tradycyjne. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy posmarowane oliwą papryki. Pieczemy je do momentu aż skórka się zrumieni – tj. około 20 minut. Papryki obieramy ze skóry, wydrążamy z nasion i kroimy w plasterki, uważając przy tym, by zachować sok z pieczenia. W garnku z grubym dnem szklimy cebulę i czosnek, dodajemy tymianek i sól. Umyte i osuszone bakłażany oraz cukinie kroimy w talarki, dorzucamy do cebuli i podsmażamy. Do garnka wlewamy przecier, dodajemy też paprykę i dolewamy sok jaki wypłynął podczas jej pieczenia, a także doprawiamy pieprzem. Całość zagotowujemy i odparowujemy na małym ogniu, często mieszając.

Usmażone równocześnie kotlety wykładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Dopiekamy przez około 20 minut.

Gotowe kotlety wraz z ratatują wykładamy na talerze i pałaszujemy ze smakiem!

P.S.

10 kotletów to na 2 osoby porcja aż nadto. Na drugi dzień zostało ich 4, więc na obiad przygotowałam takie oto fishburgery.