Dom i ogród, Kuchnia, Rodzina, Zdrowie

Obiad na resztkach: Rybne burgery z zimowo-wiosennymi akcentami

Spread the love

Z poprzedniego obiadu zostały mi kotlety rybne (przepis znajdziecie tutaj), a ze śniadania jogurtowe bułeczki. Wyjście było jedno – robimy rybne burgery. Z mocnymi akcentami: dzięki zimie w nadzieniu zagościły kiszone ogórki, a wiosna przyniosła ze sobą świeży powiew w postaci rukoli znalezionej w zakamarkach przydomowego tunelu). Choć u mnie to Obiad na resztkach, to nic nie stoi na przeszkodzie, by taki obiad przygotować specjalnie, zwłaszcza przy licznej rodzinie.

U mnie powstały 4 burgery na które zużyłam:

  • 4 bułki jogurtowe z własnego wypieku,
  • 4 kotlety rybne,
  • dwie garście rukoli,
  • 1 paprykę szpiczastą,
  • 5 kiszonych ogórków,
  • musztardę,
  • keczup,
  • dymkę pokrojoną w piórka.

Rozgrzewamy do 180 stopni piekarnik i umieszczamy blachę z połówkami bułek i kotletami. Paprykę i rukolę myjemy i odsączamy. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w cienkie plasterki, podobnie jak kiszone ogórki, doprawiamy cebulką i mieszamy wszystko dokładnie w misce. Zagrzane połówki bułek smarujemy: z jednej strony keczupem, z drugiej musztardą. Na bułce układamy warstwami sałatkę z papryki i ogórków, kotleta i rukolę, dociskamy drugą połówką bułki i gotowe!

Smacznego!