Dom, Kuchnia, Rodzina

Kruche ciasto z orzechami

Spread the love

To jedne z moich ulubionych sezonowych ciast. Jak mało które oddaje klimat jesieni. Wraz z murzynkiem i ciastem dyniowym zajmuje piedestał wśród jesiennych wypieków.

Jest bardzo orzechowe – a to za sprawą dodatku mielonych orzechów do ciasta. Bardzo sycące i proste, daje potężny zastrzyk energii, więc w sam raz do wieczornego kakao czy porannej kawy.

Składniki na placek o średnicy ok 40 cm:

  • 200 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę,
  • 250 g zmielonych orzechów włoskich,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • 60 g cukru pudru,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 200 g orzechów (może być miks gatunków),
  • 60 g lekkiego miodu (najlepiej akacjowego).

Wyrabiamy ciasto – najlepiej zrobić to na stolnicy, gdyż kruche ciasto nie powinno być długo wyrabiane rękoma. Nie po to używamy zimnego masła, by je za chwilę ogrzać ciepłem dłoni! Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej szczyptę soli, zmiksowane orzechy i masło, a następnie siekamy nożem do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy pozostałe składniki – tj. żółtka oraz cukier puder i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę – można dłużej.

Następnie ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką lub wylepiamy nim posmarowaną masłem formę na tartę. W ostateczności formujemy placek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wysypujemy na wierzch orzechy i polewamy miodem. Brzegi zaginamy do wewnątrz, by miód nie wypłynął w trakcie pieczenia.

Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Kroimy po wystudzeniu – inaczej placek nam się rozpadnie w rękach 😉

Jak dla mnie obłędnie pyszne.

Jestem ciekawa jak Wam zasmakowało, dajcie znać w komentarzach!