Kuchnia, Rodzina, Zdrowie

Jej wysokość dynia – przepis na pyszne i zdrowe ciasto dyniowe!

Spread the love

Po dyniowym rozpieszczeniu ciała czas najwyższy na małe co nie co dla podniebienia. Pogoda za oknem nie rozpieszcza, tak więc wybór był prosty – koniecznie musiało to być coś słodkiego! Poniższy przepis idealnie pasuje na blachę o średnicy 28 cm.

 

Składniki na ciasto:
•25 dag mąki,
• 1 jajko,
•pół łyżeczki cukru,
•szczypta soli,
•3 łyżki zimnej wody,
•2 łyżki octu jabłkowego,
•10 dag nierafinowanego oleju kokosowego.

 

Składniki na dyniowe nadzienie:
•40 dag miąższu dyni,
•kubełek śmietany 18%,
•pół szklanki mleka,
•3 jajka,
•1/3 szklanki brązowego cukru,
•pół łyżeczki cynamonu,
•po szczypcie mielonych goździków i imbiru.

 

Przygotowanie ciasta:

W misce mieszamy mąkę z cukrem i solą, dodajemy olej, jajko, ocet oraz wodę. Szybko zagniatamy ciasto (w tym tkwi sekret tego ciasta!), po czym formujemy całość w kulę, zawijamy dobrze w folię spożywczą i zostawiamy w lodówce na godzinę. W międzyczasie kroimy dynię w kostkę i gotujemy (najlepiej na parze), a gdy zmięknie utrzemy na puree. Dodajemy do  masy mleko, śmietanę, cukier, jajka oraz przyprawy i dobrze  mieszamy. Przygotujmy też blachę do pieczenia – w tym celu wysmarujmy ją masłem a następnie wyłóżmy schłodzone i rozwałkowane na grubość  około 1 cm ciasto. Jeszcze tylko nakłuwamy spód widelcem po czym wsadzamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po tym czasie wylewamy wcześniej przygotowane nadzienie na wstępnie podpieczony spód i dopiekamy dalej przez 40 minut.

Ciasto pysznie smakuje podane z kleksem domowej bitej śmietany i odrobinką korzennych przypraw. Propozycja idealna na długie i posępne jesienno-zimowe wieczory. Do kompletu polecam też kubek gorącego kakao, wciągającą lekturę i mruczka na kolanach.