Dom, Kuchnia, Rodzina

Chleb bez wyrabiania – idealny do gęstych, zimowych zup

Spread the love

A oto i on. Sprawdzona receptura na chleb, o którym wspominałam przy okazji grochówki.

Jest po prostu pyszny i aż trudno uwierzyć, lecz przy tym praktycznie bezobsługowy. I ta chrupiąca skórka, która sprawia, że pajda znika w zastraszająco szybkim tempie! Pan domu zajada się nim, że aż miło 😉 Przepis pochodzi ze strony przepisnachleb.pl

Nim wsadzimy ciasto do piekarnika, musi ono odczekać w ciepłym pomieszczeniu 12-18 godzin. Ale cierpliwość popłaca! Ten chleb jest wyśmienitym dodatkiem do gęstych, zimowych zup takich jak chociażby kapuśniak czy grochówka, gotowanych na ogonach wołowych.

Na jeden spory bochenek potrzebujemy:

  • 450 g mąki pszennej typ 550,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 300 ml zimnej wody.

Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą i cukrem. W kubku rozpuszczamy 20 g pokruszonych drożdży w zimnej wodzie. Wlewamy zaczyn do mąki, mieszamy za pomocą łyżki przez około 30 sekund. Ciasto ma być mocno klejące. Przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 do 18 godzin.

Po cierpliwym odczekaniu możemy grzać piekarnik. Wybieramy pieczenie tradycyjne (to jest góra+dół, bez termoobiegu) w 240 stopniach. By upiec ten chleb potrzebujecie żeliwnego garnka lub brytfanki, dowolnego kształtu – ważne by jego średnica miała minimum 24 cm. Choć ja piekę w garnku z grubym dnem i też wychodzi, kontroluję jednak wtedy częściej stopień wypieczenia 😉 Garnek wraz z pokrywką wstawiamy do zimnego piekarnika – ma się nagrzać wraz z nim!

Ciasto wykładamy na dość szczodrze obsypany mąką blat. Formujemy z niego prostokąt, który składamy na kształt koperty, a następnie formujemy w kulę. Przekładamy ciasto na obsypaną mąką ściereczkę – łączenie ma być na dole. Przykrywamy ciasto bokami ściereczki i zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto może się rozlać – nie przejmujcie się tym.

Piekarnik wraz z garnkiem powinien już nagrzać się dostatecznie. Wyjmujemy ostrożnie garnek i wkładamy ciasto – łączenie ma się teraz znajdować na górze.

Garnek nakryć pokrywką (z braku laku może być folia aluminiowa) i pieczemy 30 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i dopiekamy jeszcze przez około 15-20 minut. Chleb ma się dobrze zrumienić. Będzie gotowy, gdy wyda głuchy odgłos podczas stukania o jego spód.

Jeżeli lubicie mocno chrupiącą skórkę, to spryskajcie wierzch bochenka wodą lub przetrzyjcie go wilgotną szmatką. Zostawcie do ostygnięcia i wtedy krójcie na kawałki.

 Smakowało?