Dom, Kuchnia, Rodzina, Zdrowie

Pyszny mus kakaowy z kaszy jaglanej

Spread the love

To jedna z moich ulubionych śniadaniowych propozycji zimową porą. Idealna również na wieczorowy deser.

Nie tylko pysznie smakuje, lecz jest także bardzo zdrowa – a to za sprawą wracającej do łask kaszy jaglanej oraz suszonej morwy. Dzięki kaszy jaglanej, ten słodki mus to prawdziwa skarbnica witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Pokocha ją też nasza skóra i włosy, szczególnie teraz na przednówku, gdyż jagły zawierają dobroczynną dla naszego wyglądu krzemionkę i witaminę E. Dodatkowo kasza jaglana poprawia pamięć (dzięki lecytynie), metabolizm i ma działanie zasadotwórcze – a okres od stycznia do marca to czas kiedy daje o sobie znać zakwaszenie organizmu, więc o tej porze roku powinna jak najczęściej gościć na naszych talerzach. Oprócz niej podobne działanie wykazuje tylko kasza gryczana.

Z kolei owoce morwy białej od jakiegoś czasu robią furorę wśród diabetyków, a powinny zaczarować podniebienia także zwykłych obywateli . Mimo wyczuwalnej w owocach słodyczy, zawierają one mało kalorii, za to sporo flawonoidów o działaniu przeciwnowotworowym. Ponadto z uwagi na sporą zawartość pektyn, te niepozorne owoce poprawiają perystaltykę jelit. Pokochają je także wszyscy, którzy walczą z nadwagą, gdyż morwa ogranicza ilość wchłanianych cukrów, tym samym zmniejszając produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej.

Niepowtarzalnego aromatu musowi nadaje cukier muscovado. Ten ciemnobrązowy, lepki cukier ma charakterystyczny, karmelowy posmak który zawdzięcza melasie trzcinowej, z której jest produkowany. Warto włączyć go do swego jadłospisu, ponieważ jest bogaty w składniki mineralne – zawiera m.in. wapń, fosfor, żelazo, potas, magnez i sód, a także sporo witaminy A, C oraz kilku z grupy B (głównie B1, B2, B3, B5 i B6). Jest również bogaty w antyoksydanty, które powstrzymują działanie wolnych rodników, chroniąc nas przed przedwczesnym starzeniem i groźnymi chorobami, w tym nowotworami.

Bardzo lubię takie naturalne słodkości… a w tym musie jest kilka ich rodzajów. Wszystko za sprawą składników – owoców białej morwy, ciemnego cukru muscovado i miodu akacjowego.

Potrzebujemy (ilości składników możemy modyfikować wedle upodobań):

  • 1 szklankę kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki mleka,
  • sól,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 banan,
  • 1 łyżka miodu akacjowego,
  • 2 łyżki cukru dark muscovado,
  • 3 łyżki wiórek kokosowych,
  • dwie garści suszonej morwy białej.

Ponadto:

  • garnek z grubym dnem,
  • mikser.

Przygotowujemy kaszę – w garnku z grubym dnem zagotowujemy 2 szklanki mleka z odrobiną soli. Samą kaszę najpierw przepłukujemy w misce wrzątkiem, a następnie hartujemy zimną wodą – dzięki temu zabiegowi usuniemy z jaglanki jej naturalną gorycz. Przepłukaną kaszę wrzucamy do mleka i gotujemy na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn. Mieszamy przy tym często, by nie przypalić zawartości garnka.

Gdy kasza będzie miękka, ściągamy ją z ognia i studzimy. Dodajemy dwie łyżki płynnego miodu akacjowego i 2 łyżki kakao i miksujemy całość na gładko.

Obieramy banana i kroimy na cienkie plasterki. Wraz z morwą, wiórkami kokosowymi i cukrem dorzucamy je do musu i starannie mieszamy. Całość posypujemy z wierzchu wiórkami kokosa. Mus najlepiej smakuje schłodzony.