Kuchnia, Rodzina, Zdrowie

Obiad na resztkach: pomidorowa kasza gryczana pod jajeczną pierzynką

Spread the love

Nie cierpię wyrzucać jedzenia. I mimo, że mam sporą gromadę zwierząt, które mogłabym w ostateczności obdzielić pozostałymi po obiedzie resztkami, to nim to zrobię, zawsze zastanawiam się dwa razy. Jednak myli się ten, kto sądzi, że robię tak ze sknerstwa. Nic z tych rzeczy. Po prostu karmienie kota czy kozy doprawionym, dosolonym posiłkiem nie jest zbyt dobre dla zdrowia sierściuchów. Wolę specjalnie z myślą o nich ugotować im kaszę czy dynię niż serwować resztki z talerzy.

Tym razem po obiedzie została mi kasza gryczana. I co z nią począć? Chodziła za mną podsmażona, ale za pewne podsmażona wyschnie i nie będzie smakowała tak jak się wydawało, gdy jeszcze zimna zalegała w garnku. „Blisko, blisko” – pomyślałam i zaczęłam kombinować, co do niej pasuje.  Smaki nasunęły mi się same już po chwili. Wędzony twaróg, przecier z pomidorami koktajlowymi (tu macie przepis, robię je z własnych zbiorów i jest pycha!!) plus tymianek, zeszklona cebula i czosnek. A żeby nadzienie nie wyschło, na wierzch ubita masa jajeczna.

I jest! Pyszna, aromatyczna gryka pod delikatną pierzynką. Pan Domu zajada się i prosi o więcej, a to jest dla mnie najlepszy komplement!

Potrzebujemy:

  • szklankę kaszy gryczanej,
  • 2 szklanki wody,
  • masło klarowane do smażenia,
  • 1 szalotkę,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pół garści suszonego tymianku,
  • 900 ml przecieru pomidorowego z całymi koktajlówkami,
  • opakowanie twarogu wędzonego,
  • 2 jajka – osobno białka, osobno żółtka,
  • 2 i pół łyżki mleka,
  • 1 łyżkę mąki pszennej,
  • sól, pieprz

Ponadto:

  • garnek z grubym dnem,
  • brytfankę.

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę – najpierw w garnku z grubym dnem zagotowujemy 2 posolone szklanki wody i na wrzątek dodajemy kaszę. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu aż kasza będzie al dente – zdąży dojść w piekarniku.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek obieramy i drobno siekamy. Przygotowujemy sos: na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło klarowane, wrzucamy cebulę i czosnek po czym solimy je i szklimy na małym ogniu. Po chwili wlewamy przecier wraz z pomidorami, dorzucamy tymianek i zagotowujemy na dużym ogniu, często mieszając. Gdy doprowadzimy sos do wrzenia, zmniejszamy ogień – sos ma sobie pyrkać i odparować. Próbujemy czy nie dosolić, doprawiamy pieprzem.

W misce ubijamy białka z dodatkiem soli – lepiej się ubiją. Żółtka rozbełtujemy w kubeczku, dodajemy mleko i mąkę, mieszamy starannie i masę żótkową wlewamy delikatnie do piany. Mieszamy ostrożnie.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni w termoobiegu. Przygotowujemy brytfankę – wyścielamy ją papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Kaszę gryczaną mieszamy z sosem pomidorowym oraz pokruszonym twarogiem wędzonym i przekładamy nadzienie do naczynia. Na wierzch wylewamy masę jajeczną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 15 – 20 minut do momentu aż pierzynka się zrumieni.