Dom, Rodzina, Zdrowie

6 przydatnych sztuczek, które sprawią, że Twoja kuchenka będzie lśniła czystością.

Spread the love

Sprzątanie kuchni to zmora większości z nas. Tłuste plamy, zaschnięte resztki jedzenia… czasem ręce mogą nas rozboleć od energicznego ścierania, pucowania czy szorowania… Najwięcej pracy czeka nas podczas czyszczenia kuchenki. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami płyty gazowej, to nie muszę Was przekonywać, że w porównaniu z kuchenką elektryczną czy indukcyjną, to właśnie na żywym ogniu powstają najsmaczniejsze potrawy. Niestety, kuchenka gazowa jest jednak niezwykle kłopotliwa w utrzymaniu czystości. Wystarczy chwila nieuwagi, by okruszki dostały się do otworu palnika, a czyszczenie zatłuszczonych kratek spędza sen z powiek niejednemu.

Wybrane i przetestowane przeze mnie sposoby, które znajdziesz poniżej, można stosować zarówno w przypadku tradycyjnych kuchenek jak również tych ceramicznych oraz indukcyjnych. Te domowe i sprawdzone metody są bezpieczne dla naszego zdrowia oraz środowiska naturalnego.

1. Ocet biały

Biały ocet to potężnym i niestety wciąż niedoceniany przez wszystkich środek o szerokim wachlarzu zastosowań. Sprawdzi się również w przywracaniu blasku kuchenkom. Wystarczy wlać ocet do buteleczki ze spryskiwaczem, a następnie rozprowadzić go po kuchence. Kuchenka powinna być pokryta nim przez około dwadzieścia minut –po tym czasie przemyj ją starannie.

Jeżeli masz do usunięcia kłopotliwe, dawno zaschnięte zabrudzenia, najpierw sięgnij po ekologiczny środek czyszczący na bazie sodu (np. Borax). Dopiero wówczas dodatek octu zdziała prawdziwe cuda. Pozostaw środki na kuchence przez około 15-30 minut, a następnie wymyj.

Za pomocą octu wyszorujesz również zabrudzone kratki kuchenki. Jeżeli masz gdzie, namocz po prostu metalowe elementy w misce z octem lub owiń ruszty ręcznikiem czy szmatką namoczoną w occie. Zostaw najlepiej na całą noc. Ocet świetnie rozmiękczy brud i sprawi, że z łatwością doczyścisz żeliwne kratki.

2. Soda oczyszczona i ręczniki

Oto następny magiczny duet: ręczniki kuchenne oraz soda oczyszczona. Posyp kuchenkę sodą i rozłóż na to ręczniki nasączone wodą wymieszaną z płynem do naczyń. To połączenie zaskoczy Cię: po usunięciu ręczników z łatwością pozbędziesz się uporczywych zabrudzeń.

3. Skrobak z żyletką

Niektórzy w swoich skrzynkach z narzędziami posiadają niewielki, wyposażony w żyletkę skrobak. To doskonałe narzędzie do zwalczania kuchennego brudu – zwłaszcza tego składającego się z zaschniętego jedzenia. Zanieczyszczoną powierzchnię najpierw zwilż, spryskując wodą. Dzięki temu łatwo zdrapiesz brud. Tego typu skrobaczki znajdziesz w sklepach z narzędziami, świetnie sprawdzą się również nożyki do tapet z wymiennymi ostrzami oraz drapaczkki wykonane z plastiku.

4. Olej roślinny

Wiem, brzmi to jak szaleństwo, lecz olej roślinny skutecznie pomaga zwalczyć tłuste zabrudzenia. Wystarczy nasączyć papierowy ręcznik olejem (lub oliwą z oliwek) i przetrzeć nim zanieczyszczone miejsce. W ten sposób można też pięknie doczyścić klamki, metalowe obudowy kuchennych sprzętów oraz okapy.

5. Soda oczyszczona i woda utleniona

Dzięki tym dwóm niepozornym składnikom można stworzyć pastę, która idealnie wspomoże przywracanie blasku kuchennym sprzętom. Wystarczy wymieszać pół kubeczka sody oczyszczonej oraz trochę wody utlenionej tak by otrzymać konsystencję gęstej papki. Następnie rozsmaruj ją po kuchence i pozostaw na kwadrans. Po tym czasie zmyj powierzchnię przy pomocy namoczonej gąbki lub ręcznika papierowego.

6. Cytryna i sól

Tak – cytryna to naturalny środek odtłuszczający, z kolei sól działa niczym papier ścierny, a dodatkowo dezynfekuje. Możesz przekonać się o tym wyciskając sok z jednego owocu, a następnie wcierając go w miejsca, na których zgromadzone są resztki jedzenia. Teraz tylko posyp powierzchnię kuchenki solą i zostaw ją tam na około 5-10 minut. Dzięki temu z dużą łatwością zbierzesz brud z pomocą wilgotnej ściereczki.

 

Przy okazji mała uwaga: jeśli posiadacie kuchenki ze stali nierdzewnej, nie dajcie się nabrać zapewnieniom producentów: choć stal jest odporna na ścieranie, to jednak energiczne tarcie może zarysować i uszkodzić jej powierzchnię.

 

Muszę przyznać, że opisane powyżej metody niezwykle ułatwiają mi kuchenne życie. Jestem ciekawa czy stosujecie któryś z tych sposobów? A może macie własny, wypracowany patent? Podzielcie się nim w komentarzach!

  • Ja jeszcze używam octu i też fajnie usuwa brud.

    • Ocet to u mnie w domu środek numer jeden – do czyszczenia blatów, piekarnika, kuchenki, do prania, do mycia okien i podłóg 😉 Nie wszyscy są przekonani co do jego właściwości, a szkoda, bo zamiast kupnych, drogich i niezbyt zdrowych środków istnieje naprawdę fajna i skuteczna alternatywa 😉