Dom i ogród, Kuchnia, Zdrowie

Przetwory na zimę: Ogórki musztardowe

Spread the love

Początkowo nic nie zapowiadało, że w tym roku czeka mnie wysyp ogórków.

A gdy w końcu zaczęły się poważniejsze zbiory, wnet okazało się, że brak mi pomysłów na wykorzystanie tego smacznego warzywa. Samych ogórków kiszonych wyszło mi 50 słoików… A tymczasem ogórków z dnia na dzień przybywało…

 

Postanowiłam więc przełamać swoje dotychczasowe uprzedzenia z lat dzieciństwa i przygotować ogórki w occie. Nie cierpię jednak octu spirytusowego, a że akurat dojrzał ocet jabłkowy mojej roboty, to bez wahania go wykorzystałam.  Ocet jabłkowy przyspiesza odchudzanie i nie niszczy naszego zdrowia tak jak tradycyjny ocet, a robi się go naprawdę łatwo! Warto więc poświęcić chwilę i go przygotować, zwłaszcza, jeśli mamy dostęp do jabłek z dobrego źródła.

Ogórki przygotowałam w dwóch wersjach: z chilli oraz z musztardą.

 

Dziś podzielę się z Wami przepisem na ogórki w zalewie musztardowej. Podane proporcje starczą na przygotowanie 5 słoików o pojemności 0,5 l.

  • 1 szklanka octu jabłkowego,
  • 2 szklanki cukru,
  • 3 szklanki letniej wody (w niej rozpuścimy cukier),
  • 3 łyżki soli,
  • 5 płaskich łyżek musztardy (ostrej lub łagodnej – wedle uznania),
  • liść laurowy, ziele angielskie, czosnek,
  • 2 kg ogórków.

 

Ogórki myjemy, a po osuszeniu kroimy na cztery części (w przypadku większych nawet na osiem).

Do uprzednio wyparzonych słoików wrzucamy po dwa ziarna ziela angielskiego, liścia laurowego oraz jeden ząbek czosnku.

Następnie w słoikach układamy ścisło ogórki.

 

W letniej wodzie dobrze mieszamy cukier, sól, ocet oraz musztardę.

Ciepłą zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy suchą nakrętką, po czym pasteryzujemy 5 minut.

 

I tak oto pyszna przekąska do obiadu zimową porą jest gotowa.